Fra gård til bord, hvordan når salmonella ditt kjøkken?
Publisert 2024-03-14 23:22 av NordictestEn av de mest vanlige matbårne sykdommene er den som kalles for salmonellose. Den skyldes salmonellabakterien som kan nå våre kjøkken gjennom mat og vann. Hvis du blir smittet av salmonella, kan du oppleve symptomer som diaré, feber og magesmerter. Men hvordan når salmonella fra gården til tallerkenen din? Kommer den i det hele tatt fra gården?
Prosessen innebærer flere trinn, så det er ikke alltid så enkelt at salmonella alltid kommer fra stedet der maten eller drikken først ble produsert. Men for eksemplets skyld, la oss se på hvordan salmonella kan nå fra gården til tallerkenen din.
Det starter på gården
Lenge før du engang tenker tanken på å ta en mage- og tarmtest for å sjekke om du har fått salmonella, må du vite at smitten finnes i tarmfloraen til et dyr som bor på en gård. Fugler, storfe og griser kan naturlig ha salmonella i tarmfloraen uten å være syke. Kjæledyret ditt kan også bære smitten uten symptomer.
Bakterien fører ikke alltid til sykdom hos dyret, så det kan være vanskelig for bonden å vite hvilket dyr som bærer den. Men bakterien forblir ikke i dyrets tarm. Den kan spre seg via avføring til miljøet. Dette betyr at salmonellabakteriene kan nå vann, fôr og utstyr på gården.
Her er eksempler på hvordan salmonella kan spres fra ulike dyr:
Kilde |
Spredning |
Fjørfe (kylling, kalkun) |
Direkte kontakt med dyrenes avføring eller forurensede overflater, forurenset vann. |
Storfe |
Kontakt med forurenset gjødsel eller gjennom forurenset kjøtt under slakt. |
Svin | Gjennom forurenset fôr, vann eller direkte kontakt med dyrenes avføring. |
Egg | Fra forurensete høns til eggets indre eller på eggeskallet. |
Frukt og grønnsaker | Fra jord forurenset med dyregjødsel eller forurenset vanningsanlegg. |
Nøtter og frø | Under bearbeidingsprosessen fra forurensete kilder eller under håndtering. |
Kjæledyr (reptiler, smågnagere) | Direkte kontakt med dyrene eller deres miljø, spesielt uten god håndhygiene. |
Merk hvordan spredningen kan skje til matvarer som du kanskje ikke engang tenker på som kilder til salmonella, som frukt og grønnsaker. Dette viser oss hvor viktig det er med god hygiene og riktig håndtering av mat så vel som dyr for å redusere risikoen for spredning.
Salmonella under høsting og pakking
Når vi ser på frukt og grønnsaker, kan salmonella altså komme inn i denne typen matvarer via jord som har blitt forurenset med dyreavføring. Hvis gjødselen inneholder salmonellabakterier, kan disse altså følge med frukt og grønnsaker når de høstes.
I tillegg kan vann med salmonella som brukes til vanning i grønnsakshagen også bidra til spredning. Hvis høsting og pakking av frukt og grønnsaker skjer med dårlig hygiene, kan bakterien på denne måten ende opp i butikken og deretter videre til kjøkkenet ditt!
Salmonella under transport og distribusjon
Men det er ikke bare når matvarer pakkes at salmonella kan komme med. Smitten kan også komme inn i matvarer under transport og distribusjon. Salmonellabakterier trives der det er varmt. Hvis matvarer ikke holdes riktig nedkjølt under transport, kan smitten raskt spre seg. På denne måten kan en større del av lasten nå frem med salmonella enn hvis håndteringen hadde vært ved riktig temperatur.
Salmonella i butikken og kjøkkenet
I en butikk kan salmonella spre seg mellom ulike matvarer hvis de kommer i direkte kontakt med hverandre. Det kan for eksempel være tilfelle hvis en rå matvare kommer i kontakt med tilberedt mat og dermed sprer smitten til forbrukerne.
Det er ekstremt viktig at butikker har klare prosedyrer for hvordan matvarer skal håndteres. Hygiene burde være en selvfølge, men også hvordan man lar ulike typer mat bli pakket og oppbevart.
I ditt kjøkken er det du som har det største ansvaret. Når maten først har kommet hjem til deg, kan riktig håndtering på kjøkkenet ditt eliminere ytterligere spredning og sykdom.
Du bør være nøye med å:
- Vaske hendene dine
- Rengjøre kjøkkenredskaper
- Hold arbeidsflater rene før og etter kontakt med rå matvarer
- Ikke bruk de samme redskapene til rå og tilberedte matvarer
Med gode rutiner på kjøkkenet ditt kan du faktisk holde salmonella på avstand. Til tross for at smitten har nådd hele veien fra gården til kjøkkenet ditt, kan du altså sikre at det ikke blir mageproblemer i hjemmet ditt!
Forebyggende tiltak fra gård til kjøkken
Akkurat som med alle andre smittsomme sykdommer, er forebyggende tiltak et must for å holde smitterisikoen under kontroll.
På gården
Her kan man jobbe med en streng hygienepraksis. Dyrenes helse bør sjekkes regelmessig, og det kan også utføres tester for å se om smitten finnes på gården.
Ved høsting og pakking
Ved høsting er det viktig å håndtere frukt og grønnsaker på en hygienisk måte. På den måten kan man forhindre at smitten sprer seg.
Ved transport og distribusjon
Det er viktig at transport og distribusjon skjer ved riktig temperatur. Dette bør kontrolleres for å sikre at det ikke ved et uhell er for høye temperaturer som kan føre til at salmonella får feste og sprer seg over en hel leveranse.
I butikken og på kjøkkenet
I butikker, restaurantkjøkken og hjemme på ditt eget kjøkken kan god hygiene forebygge smitte. Dette gjelder både for hender og overflater. I tillegg bør rå og tilberedte matvarer oppbevares separat. Vi kan også forebygge kjøkkeninfeksjoner ved å sikre at kjøtt og egg tilberedes skikkelig, slik at bakteriene fjernes.
Kunnskap er makt
Til sist, men ikke minst, er kunnskap makt. Hvis du har bestilt en hjemmetest for å se om du har blitt smittet med salmonella eller andre sykdommer som halsbetennelse, er det viktig å vite hvordan dette skal håndteres. Dels kan du sette i verk tiltak for å hindre at smitten sprer seg videre, og dels kan du tenke fremover for å unngå at det skjer igjen.