• Hurtig levering
  • Bredt udvalg
  • Frakt 29 kr

Kan man teste for forkjølelsessår?

Publisert 2024-01-12 19:32 av Nordictest
Kan man teste for forkjølelsessår?

Det korte svaret er at du absolutt kan teste om du har forkjølelsessår. Denne formen for herpes skyldes herpes simplex-virus type 1, også kjent som HSV-1. Ofte vil leger diagnostisere forkjølelsessår kun ved å se på symptomene. Men hvis du vil være helt sikker, kan du faktisk teste det selv med en hjemmetest for herpes.

Testen vi tilbyr har en pålitelighet på 98% og fungerer både for HSV-1 og HSV-2 (les mer om forskjellene nedenfor).

Hvordan kan jeg teste for forkjølelsessår?

Som nevnt kan en lege ved å se på symptomene dine, som blemmer og sår rundt munnen, diagnostisere herpes uten en test. Men hvis du ønsker å bekrefte denne diagnosen, er det flere forskjellige måter å teste på.

Noen eksempler inkluderer:

  • PCR-test. Denne testmetoden kan oppdage svært små mengder av virusets DNA i en prøve tatt fra et sår rundt eller i munnen din.

  • Viruskultur. Det er også mulig å ta en prøve fra et munsår og deretter dyrke prøven på et laboratorium for å se om herpesviruset vokser. Denne testen er imidlertid ikke like effektiv som PCR-testen.

  • Blodprøve. Med en blodprøve kan man oppdage antistoffer mot HSV-1. Når disse er til stede i blodet, indikerer det at personen har blitt eksponert for viruset. Men det er viktig å forstå at blodprøven ikke vil vise når infeksjonen oppstod eller om symptomene du har i forbindelse med prøven, skyldes herpes.


Hvordan fungerer en blodprøvetest for herpes?

Testen vi tilbyr vil teste både for HSV-1 og HSV-2, og det er enkelt å utføre hjemme. Du får en prøvepanel med prøvebrønner der du skal dryppe 3 dråper blod. Når du har gjort det, er det bare å vente mellom 15 og 30 minutter for å få svar. Merk imidlertid at du ikke bør vente lenger enn det, da testresultatet kan bli unøyaktig.

Hva er forskjellen mellom forkjølelsessår og kjønnsherpes?

Det kan virke litt forvirrende at du kan teste både for forkjølelsessår og kjønnsherpes med den samme prøven. Er det ikke forskjell mellom disse virusinfeksjonene? Jo, det er det, men vi må huske at begge skyldes herpes simplex-viruset, forkortet som HSV.

Forskjellen ligger i hvilken del av kroppen viruset påvirker, og hvilken stamme av viruset det dreier seg om.

Forkjølelsessår (herpes simplex-virus type 1)

Denne formen for herpes skyldes HSV-1 og kjennetegnes av blemmer og sår rundt munnen så vel som på leppene. Disse blemmene kalles noen ganger forkjølelsessår, da de ofte oppstår i forbindelse med en forkjølelse.

Smitten skjer ved direkte kontakt med en person som har sårdannet hud. Dette kan skje gjennom spytt eller når man deler gjenstander som kommer i direkte kontakt med sår og blemmer, som leppepomade, glass og bestikk.

Kjønnsherpes (herpes simplex-virus type 2)

Kjønnsherpes skyldes HSV-2, men det skal bemerkes at HSV-1 også kan forårsake kjønnsherpes, for eksempel ved oralsex. Symptomene inkluderer blemmer og sår i kjønnsområdet så vel som på baken og innsiden av lårene. Denne typen herpes overføres ved seksuell kontakt.

Test deg selv for herpes hjemme med en enkel hurtigtest fra Nordictest. Vår hjemmetest for herpes gir deg svar allerede etter 10 minutter.

Hva har de to variantene av herpes til felles?

De er begge kroniske tilstander. Hvis du blir smittet, vil viruset bli i kroppen din, der det kan forårsake utbrudd fra tid til annen. Når det gjelder behandling, er det vanskelig å behandle både forkjølelsessår og kjønnsherpes.

Det finnes ingen direkte kur, men leger kan forskrive antivirale medisiner for å redusere symptomene og risikoen for å smitte andre. Nyere forskning kan føre til bedre behandling av herpesinfeksjoner forårsaket av både HSV-1 og HSV-2.

Med ny fokus på den fysiske mekanismen som skyter herpesvirusets DNA inn i cellekjernen, kan det kanskje være mulig i fremtiden å bruke molekyler for å blokkere viruset og redusere DNA-trykket.


Hva kan det være hvis det ikke er forkjølelsessår?

Er blemmer og sår rundt munnen alltid herpes? Faktum er at det finnes andre helseproblemer som kan gi lignende symptomer, så det er ikke dumt å teste for å forsikre deg om at det virkelig er HSV.

Eksempler på andre tilstander inkluderer:

  • Aftøse sår (Afte). Dette er små og smertefulle sår som kan forekomme på innsiden av kinnene, leppene, under tungen og tannkjøttet. Årsaken er ukjent, men vi vet at disse sårene ikke skyldes virus og er ikke smittsomme.

  • Impetigo (Barnesykdom). Dette er en hudinfeksjon forårsaket av bakterier som streptokokker eller stafylokokker. Infeksjonen kan manifestere seg som blemmer og sår rundt munnen og nesen. Impetigo er svært smittsomt.

  • Kontakteksem (Kontakteksem). Eksem og allergiske reaksjoner kan manifestere seg som blemmer og rødhet på leppene og rundt munnen. Dette er ikke smittsomt.

  • Hånd-, fot- og munnsykdom (Coxsackievirus). Coxsackievirus kan forårsake sykdom som manifesterer seg som sår i munnen så vel som utslett på hender og føtter. Denne virussykdommen er ganske vanlig blant små barn.

  • Lichen planus (Lichen planus). Dette er en kronisk betennelse som kan påvirke hud og slimhinner og forårsake sår og hvite striper.

  • Pemfigus (Pemfigus). Dette er en sjelden autoimmun sykdom som kan føre til sår i munnen.

  • Mangel på vitaminer (Vitaminmangel). Hvis du har mangel på B-vitaminer, jern og sink, kan det føre til sår i munnen.

  • Candida (Candida). Candida er en soppinfeksjon som i munnen kan føre til sår og hvite flekker, spesielt hos personer med nedsatt immunsystem.

Hvis du tester for forkjølelsessår og får en negativ testresultat, selv om du har blemmer og sår, bør du kontakte en lege for å undersøke hva det kan være. Andre sykdommer bør også tas på alvor og diagnostiseres korrekt, slik at du kan få riktig behandling.