Håndtering av kjønnssykdommer sammen – En guide for par
Publisert 2024-03-12 09:08 av NordictestÅ bli rammet av en kjønnssykdom i et forhold er ikke alltid lett. I dag kan infeksjoner som herpes overføres på flere forskjellige måter. Det handler altså ikke bare om seksuelle forhold, og derfor er kjønnssykdommer ikke det samme som bevis på utroskap.
Faktum er at en kjønnssykdom, som en av dere eller begge har, kan bidra til et sterkere forhold. Sammen kan dere ta skritt som fører til bedre symptomer og kanskje til og med at de forsvinner helt. I tillegg kan dere i deres parforhold gi hverandre mental støtte og et sted i verden der det er greit å snakke åpent om kjønnssykdommen.
La oss se på hvordan dere som par kan håndtere en kjønnssykdom sammen. Her er noen av de viktigste trinnene å vurdere.
Bekreft at det virkelig er en kjønnssykdom
I dag er det mange forskjellige typer kjønnssykdommer. Symptomene kan være like, og å konstatere at det dreier seg om herpes, klamydia eller gonoré uten først å teste er ikke å anbefale. Ta en hjemmetest og søk råd hos en sykepleier eller lege som jobber med denne typen sykdommer.
Det er først når dere er sikre på hvilken infeksjon det dreier seg om, at dere kan gå videre til neste trinn med å forstå hva dere er rammet av.
Forstå tilstanden for å håndtere den på riktig måte
I stedet for å få panikk og begynne å krangle om saken, er det nå tid for å forstå tilstanden. Start med å samle informasjon om sykdommen. Hvis dere begge er rammet, kan dere se informasjonsvideoer sammen og dele annet materiale som forklarer hva infeksjonen er og hvordan den kan påvirke livet deres sammen.
Det er viktig å forstå ting som:
- Hvordan og når infeksjonen kan overføres
- Symptomer
- Behandlingsalternativer
- Forebyggende tiltak
Sørg for å få informasjon fra troverdige kilder. Kanskje bør dere også bestille en telefontid med en lege på nettet som kan svare på spørsmålene deres og gi mer veiledning.
Avtal et veiledningsmøte
Dere kan avtale et møte med en lege eller annen helsepersonell på et helsesenter eller online, som nevnt ovenfor. Under et slikt møte kan dere få skreddersydd veiledning til deres spesifikke situasjon.
Mange ganger er det helt tilstrekkelig med en hjemmetest for å diagnostisere en infeksjon. Men noen ganger kan det være behov for flere tester. Dette spesielt hvis kjønnssykdommen er knyttet til andre helseproblemer som det er viktig å holde øye med.
Som par vil dere også gjerne sikre at dere ikke forverrer hverandres helse. Dette spesielt hvis det bare er en av dere som bærer infeksjonen. Da er det viktig å håndtere den riktig for å forhindre at infeksjonen overføres til den partneren som ikke har den.
Arbeid med kommunikasjonen deres
Det er viktig å dele følelser og bekymringer dere har omkring kjønnssykdommen. Det kan være vanskelig i begynnelsen, men hvis dere kan diskutere bekymringene åpent, kan det være til stor hjelp. Disse samtalene kan redusere frykt og skape empati innenfor forholdet deres.
Noen ganger er ekstern hjelp nødvendig. Med samtaleterapi får dere verktøyene til å kommunisere omkring infeksjonen og hvordan den skal håndteres. Dette kan være særlig viktig hvis det bare er en av dere som er smittet.
Tal ærlig om seksuell helse
Dette er også viktig. Som par må dere snakke om seksuell helse og sikkerhet. Ved å lære mer om hvordan dere kan ha et intimt liv og samtidig beskytte dere mot hverandre, er det veldig bra.
Arbeid sammen om behandlingsplanen
Uansett om dere begge trenger behandling eller bare en av dere, er det bra hvis dere kan gjøre denne innsatsen sammen. Når en bestemt type behandling er foreskrevet, er det nyttig hvis dere begge forstår den og følger instruksjonene. Det kan være så enkelt som å ta medisiner som anvist og til rett tid.
Det kan også handle om å planlegge regelmessige møter med helsepersonell og ikke hoppe over dem. Her kan dere støtte hverandre og sørge for at behandlingen fortsetter. Oppmuntre hverandre når det føles tungt, og en av dere synes det er for vanskelig med medisinering eller legebesøk.
Trost og følelsesmessig støtte
Som par har dere selvfølgelig hverandre. Men det er også viktig å huske på at det kanskje blir for mye for den ene parten eller for dere begge. Noen ganger kan det være behov for følelsesmessig støtte utenfra.
Bestem sammen hvordan dere vil håndtere dette. Unngå å involvere andre utenforstående i situasjonen deres uten å ha snakket om det først. Hvis en venn eller familiemedlem må vite det for å fungere som ekstra støtte, er det noe dere bør bli enige om.
Både følelsesmessig og praktisk støtte kan være uvurderlig, spesielt under en behandling eller når kjønnssykdommen oppstår. Det kan bli lettere å håndtere presset når det er noen utenforstående dere kan henvende dere til.
Utforsk helseområdet sammen
Som par kan dere utforske helse sammen. Når dere forbedrer immunforsvaret og jobber med å ha godt humør, vil det påvirke hvordan dere opplever kjønnssykdommen. Oppdag sammen hvordan dere kan få mer mosjon, spise sunt og også forbedre den mentale helsen med meditasjon og andre teknikker.
Sammen kan dere skape et sterkere forhold, noe som også innebærer bedre helse. Kanskje kan dere til og med lykkes med å bli så sterke og sunne at dere ikke engang legger merke til kjønnssykdommen lenger. Prøv dere frem og finn en vei som passer for dere som par og som individer.