Herpes og Graviditet – Hva bør du tenke på?
Publisert 2024-05-04 13:22 av NordictestDet er ikke nødvendigvis et problem å bli gravid selv om du bærer herpesvirus. Med tanke på at det anslås at rundt 90 prosent av verdens befolkning bærer viruset, vet vi fra erfaring at dette ikke medfører store endringer når det gjelder graviditet og fødsel av et friskt barn. Det viktige her er når du får infeksjonen, enten før eller under graviditeten.
Hvis du har tatt en graviditetstest, fått positivt resultat, og kort tid etter får en herpesinfeksjon, kan det ha betydning. Det anbefales å teste deg raskt ved symptomer, uansett om du er gravid eller ikke. Dessuten er det viktig å ta dette opp med jordmoren din så snart du vet at du har en herpesinfeksjon.
Ettersom du kan gjøre mye for å begrense spredningen av viruset i kroppen hvis du behandler det i god tid, er det virkelig bra å være klar over smitten så tidlig som mulig. Det er ingen grunn til panikk, men la oss begynne med å se på hvor alvorlig herpes faktisk kan være under graviditet.
Primærinfeksjonen er mest farlig for fosteret
Senere studier har vist at det er primærinfeksjonen, altså første gang du får en herpesinfeksjon, som er mest farlig for fosteret. CMV (cytomegalovirus) er et virus som tilhører herpesgruppen. Det smitter via spytt eller blod.
Infeksjonen kan skje mange uker etter smitte. Under infeksjonen kan det forårsake problemer for fosterets utvikling. Jo tidligere dette skjer under graviditeten, jo alvorligere kan konsekvensene bli.
Det er spesielt infeksjoner av CMV i de første 16 ukene av svangerskapet som kan forårsake utviklingsforstyrrelser. Det kan være skade på nervesystemet så vel som veksthemming. Studier har vist at en tilbakevendende infeksjon ikke har samme effekt. Så hvis du har hatt herpes tidligere og det blusser opp igjen under svangerskapet, trenger du ikke bekymre deg for at fosteret skal bli smittet.
Støtt immunforsvaret ditt før og under graviditet
Vi har tidligere nevnt viktigheten av immunforsvaret og herpes. Når du planlegger å bli gravid, kan dette være noe å tenke på. Hvis du opplever symptomer som får deg til å mistenke herpes, bør du ta en herpes test for å bekrefte. Hvis testen viser negativt resultat, bør du undersøke videre for å finne årsaken til symptomene. Det er andre infeksjoner med lignende symptomer som også bør tas på alvor.
Med kunnskapen om at du har herpesviruset i kroppen din, kan du ta grep for å støtte immunforsvaret ditt. Dette kan være veldig viktig både for deg og for ditt ufødte barn. Hvis du unngår nye infeksjoner med ubehagelige symptomer under graviditeten, vil du ha mer energi. Det er virkelig viktig bare å unngå å føde mens du har en pågående herpesinfeksjon i underlivet.
Risiko for overføring av herpes under fødsel
Det som bekymrer mange kvinner med herpes under graviditet, er risikoen for å overføre viruset til babyen under fødselen. Vi har fastslått at tilbakevendende herpes under graviditeten sjelden overføres til fosteret. Men når det er tid for fødsel, er det nye risikoer.
Hvis du skulle få genital herpes sent i svangerskapet, øker risikoen for overføring av herpes under fødselen. Dette skyldes at du kanskje ikke har tilstrekkelig tid til å bygge opp antistoffer og overføre dem til babyen før fødselen.
Her kan vi selvfølgelig se et lyspunkt. Hvis det skulle være slik at du får en infeksjon under graviditeten, og det ikke er første gang, kan dette tilby en viss beskyttelse til babyen. Men det er viktig å være oppmerksom på hva som skjer med infeksjonen din og å diskutere dette med en jordmor som kan gi deg gode råd for å redusere risikoen for overføring.
Neonatal herpes er sjeldent
Det finnes neonatal herpes, altså at fosteret blir smittet under graviditeten, men det er bra å vite at dette er svært sjeldent. Det er som vi har fastslått mest farlig hvis du som kommende mor får en herpesinfeksjon for første gang før du har nådd svangerskapsuke 16.
Hva kan du gjøre?
Som gravid med herpes bør du få ekstra grundig svangerskapsomsorg. Dette innebærer både regelmessige kontroller og å være oppmerksom på symptomer som kan indikere et herpesutbrudd.
Hvis du vet at du har hatt herpes tidligere, kan det være lurt å diskutere screening med helsepersonell. Ikke alle tilbys denne typen tester, men du kan ta det opp med jordmoren din hvis du føler deg bekymret.
Antiviral medisin kan brukes
Det er mulig å bruke antiviral medisin under graviditeten. Disse medisinene kan gjøre utbruddet mildere og også redusere risikoen for overføring til barnet. Hvis du ofte opplever herpesutbrudd eller hvis du får genital herpes sent i svangerskapet, kan helsepersonell anbefale at du tar antiviral medisin for både din og din babys beste.
Vanligvis anbefales dette fra den 36. svangerskapsuken og frem til fødselen. Men det kan selvfølgelig være grunner til å behandle med medisin tidligere hvis du har svært alvorlige symptomer som gjør det vanskelig for deg å takle hverdagen som gravid.
Kan keisersnitt være nødvendig?
I dag velger mange keisersnitt, og det er et alternativ hvis du føler at det er det beste for deg. Men hvis du vurderer keisersnitt på grunn av herpes, er det ikke sikkert at dette blir nødvendig.
Når du ikke har aktiv genital herpes, er det ingen grunn til at barnet ditt skal ha økt risiko for å få infeksjonen ved fødselen. Du bør ikke ha problemer med vanlig vaginal fødsel som følge av latent herpesvirus i kroppen din.
En emosjonell utfordring
Vi må ikke glemme at herpes under graviditeten kan være en emosjonell utfordring. Selv om du innser at du faktisk ikke utsetter barnet ditt for risiko med viruset i kroppen, kan du fremdeles være bekymret.
Utover riktig behandling av viruset er det lurt å diskutere denne bekymringen med helsepersonell eller kanskje i en støttegruppe. Ved å snakke om det og få støtte fra andre, kan du redusere stresset. Dette er noe som kan redusere risikoen for nye infeksjoner, da stress er en av de kjente herpes-utløserne.
Minimer risikoene både for mor og barn
Vi må huske at herpes under graviditeten kan være et problem både for mor og barn. Men hvis du får tilstrekkelig omsorg og bruker forebyggende strategier, bør dette ikke utgjøre et betydelig problem. Ta opp temaet med jordmoren din og sørg for å ha en skreddersydd plan for graviditeten og fødselen.