Hvordan få partneren din til å teste seg for kjønnssykdommer?
Publisert 2024-01-08 04:05 av NordictestDu kan ha ulike grunner til å ønske at partneren din skal teste seg for en kjønnssykdom. Kanskje har du selv testet positivt, og nå vil du forsikre deg om at partneren din finner ut om han eller hun er smittet. Men det er ikke alltid like enkelt å bestille en klamydiatest og gi den til partneren din. Det er noen utfordringer som du sikkert er klar over.
La oss se på hvorfor det kan være vanskelig å få partneren din til å teste seg for gonoré, syfilis eller klamydia, for å finne ut hvordan du kan håndtere dette på best mulig måte.
Stigma og følelse av skam
Selv om vi i dag vet mye mer om kjønnssykdommer, oppleves det fortsatt som et vanskelig tema å snakke om. Det er et sosialt stigma knyttet til å bli smittet av en kjønnssykdom. Du kan til og med selv føle at det er flaut å snakke om det, selv om du vet at du må gjøre det når det dreier seg om en allmennfarlig sykdom.
Faktum er at eksperter som tar opp hvordan man gjennomfører vanskelige samtaler sjelden nevner denne typen samtaler. Men det kan virkelig være vanskelig å fortelle partneren din at han eller hun må ta en test for kjønnssykdom.
Noen ting å vurdere:
- Start samtalen på en måte du føler deg komfortabel med. Det kan være gjennom WhatsApp eller telefonen. For noen kan en kort og enkel melding som forklarer situasjonen være den beste veien å gå.
- Sørg for å ikke ta opp problemet når det er andre rundt som kan høre det. Det kan bli veldig pinlig og ubehagelig.
- Vær rolig hvis du bestemmer deg for å fortelle om din egen test. Hvis du er rolig, er sjansen stor for at partneren din ikke blir stresset.
Din partner benekter risikoen
Det er ganske vanlig at den som får vite at det er en risiko for å ha blitt smittet av en kjønnssykdom, benekter dette. Dette spesielt hvis de ikke har noen symptomer. I tillegg kan det være frykt for et positivt resultat.
I denne situasjonen kan det være lurt å si at det kan bli farligere å unngå testen og ikke vite om infeksjonen. Det kan bli vanskeligere senere, uten å nevne at det er lettere å behandle en kjønnssykdom i et tidlig stadium. Snakk også om at andre infeksjoner kan overføres lettere hvis du har en ubehandlet kjønnssykdom.
Din partner hevder at mangel på symptomer betyr ingen kjønnssykdom
Når du ber partneren din om å teste seg for kjønnssykdom, kan du få svaret at det ikke er nødvendig fordi det ikke er noen symptomer. Selv om det høres logisk ut, må du minne dem om at infeksjonen kan være asymptomatisk.
Forklar også at en ubehandlet kjønnssykdom, selv uten symptomer, kan bli et problem senere. Dessuten ønsker du ikke å risikere å bli smittet igjen etter behandlingen.
Du eller partneren din mistenker utroskap
Dette er en annen utfordring når det gjelder å be partneren din om å teste seg for kjønnssykdom. Det kan antyde at noen har vært utro. Enten antyder du at partneren din har vært utro, eller så gir du mellom linjene at du har vært utro.
Dette kan føre til konflikter og til og med slutten på forholdet. Husk imidlertid muligheten for å bære infeksjonen asymptomatisk. En av dere kan bære infeksjonen uten å vite det. Dessuten kan infeksjoner som herpes overføres fra munnen til kjønnsorganene, så det handler ikke nødvendigvis om utroskap.
Kanskje vurderer du også en herpestest, selv om partneren din ikke har symptomer. Likevel, husk at mistanke om utroskap kan oppstå, så det er lurt å nevne den latente virussen for å unngå denne typen konflikt.
Tester kan virke vanskelige å gjennomføre
Det kan også være praktiske hindringer, som hvor nærmeste ungdomsklinikk eller helsestasjon befinner seg, og om du i det hele tatt har tid til denne typen besøk. Den enkleste løsningen er å kjøpe hjemmetester som partneren din kan bruke diskret og enkelt.
Når du bestiller en test for deg selv, kan du like gjerne bestille en for partneren din. Kanskje kan dere til og med teste dere sammen. Dette bør ikke være vanskelig å oppnå hvis dere har en åpen samtale om det.
Frykt for at andre skal få vite
Å skaffe hjemmetester for kjønnssykdommer er virkelig smart med tanke på hindringen som handler om frykt for at andre skal få vite. Partneren din kan føle at det blir for åpenbart å gå til helsestasjonen for å ta testen.
Du kan forklare at testene du bestiller til hjemmet er helt anonyme. Ingen kan se på emballasjen at det dreier seg om en test for kjønnssykdommer.
Når religion blir et hinder
Det er kanskje ikke så vanlig, men religion kan bli et hinder. I noen kulturer og religiøse samfunn kan det være vanskelig å nevne seksuelle forhold som skjer før ekteskapet. På grunn av dette kan partneren din ha en sterk motstand mot å snakke om kjønnssykdommer og behovet for å teste seg.
Her er det viktig å ta opp temaet på en følsom måte. Kanskje finnes det noen som kan hjelpe med å snakke indirekte med partneren din, og som partneren din føler seg trygg på.
Konsekvensene for forholdet deres
Til slutt, men ikke minst, kan en samtale om mulig smitte ha negative konsekvenser for forholdet deres, spesielt hvis det fører til mistanke om utroskap. Hvis du frykter at å be partneren din om å ta en test for kjønnssykdommer kan avslutte forholdet deres, bør du kanskje diskutere dette med en terapeut.
Ved å forberede deg på riktig måte og innse viktigheten av å kunne snakke om dette for å opprettholde et sterkt og sunt forhold, har du mye å vinne. Åpen kommunikasjon og respekt er grunnleggende for et vellykket forhold, så takle denne utfordringen som en mulighet til å styrke disse viktige faktorene for fremtiden.