• Hurtig levering
  • Bredt udvalg
  • Frakt 29 kr

Hvor vanlig er det med falske testresultater?

Publisert 2024-01-10 16:53 av Nordictest
Hvor vanlig er det med falske testresultater?

Faren for å få et falskt testresultat er ganske liten så lenge du tester riktig og ikke for tidlig. Samtidig er det viktig å forstå at hjemmetester kan variere betydelig når det gjelder pålitelighet.

Når du tar en halsbetennelsestest fra oss, er den 99% pålitelig, mens en herpestest kan ha en pålitelighet på 98%. Vi sørger alltid for å oppgi påliteligheten til hver enkelt test, slik at du vet det på forhånd.

Samtidig er det viktig at du forstår din rolle i å få et testresultat du kan stole på. Hvis du ønsker å teste for en seksuelt overførbar sykdom som klamydia, bør du forstå at det vil ta minst 7 dager etter smitte før klamydiabakterien kan påvises.

Du kan velge en klamydiatestpakke som inkluderer flere tester, slik at du kan gjenta testen hvis du innser at den første testen ble utført for tidlig. Våre klamydiatester, akkurat som våre herpestester, har en pålitelighet på minst 98%. Risikoen for å få et falskt testresultat er derfor svært liten.

Noen viktige faktorer å vurdere

En avgjørende faktor som påvirker testresultatet er hvor godt du utfører testen. Når det gjelder tester for klamydia og gonoré, der du må samle inn prøvemateriale vaginalt eller teste med urin, er det alltid spørsmålet om du gjør det riktig.

Det er ikke som når du har blod i avføringen og sender en prøve til et laboratorium som kan kontakte deg hvis noe virker uklart. Når du selv må samle inn prøvemateriale, er det avgjørende at du forstår hvordan du gjør det riktig.

Det finnes leger som hevder at feilaktig håndtering av hjemmetester kan føre til falske positive testresultater, altså at du får positiv beskjed når det ikke er sant. Enda verre er det å få et falskt negativt svar og ikke vite at du faktisk trenger behandling og en sunn tilnærming til intimitet med partneren din.


Hjemmetester vs. laboratorietester

Det finnes forskjellige typer hjemmetester. Noen gir raske resultater på ti minutter hjemme, mens andre må sendes til et laboratorium, som f.eks. våre stoffprøver.

Når vi ser på studier som sammenligner påliteligheten av hjemmetester med laboratorietester, viser det seg at laboratorietester kan være litt mer nøyaktige. Det betyr imidlertid ikke at alle hjemmetester alltid er dårligere enn laboratorietester.

Dette avhenger av hva som testes, og igjen, hvordan det gjøres. Når du følger våre instruksjoner, får du påliteligheten vi lover for den spesifikke testen. Hvis du har symptomer, er det også viktig å følge opp et positivt testresultat med en konsultasjon hos legen.

Falskt positivt resultat i en hjemmetest

Det er problemer med alle typer falske testresultater, og vi bør være klar over at det ikke bare er hjemmetester som kan gi en feilaktig beskjed. Hvis du får en falsk positiv beskjed, kan det føre til unødig stress og frykt.

Selv om det positive resultatet er sant, kan det skape angst. Dessuten kan falske testresultater skape problemer for forhold. Du må kanskje be en partner om å bli testet eller informere folk du helst ikke vil snakke med. Hvis alt dette skjer unødvendig, er det forståelig å føle frustrasjon.

Ytterligere kan noen sykdommer kreve øyeblikkelig behandling. Et falskt positivt resultat kan derfor bety at du starter med medisinsk behandling du ikke trenger. Av denne grunn mener vi at det er avgjørende å rådføre seg med en kvalifisert lege før du starter noen form for behandling.

Hvis du ikke har symptomer, kan du velge å gjenta testen eller planlegge en laboratorietest. Men som nevnt tidligere, må du først rådføre deg med en lege. Selv om du ikke har symptomer, er det fortsatt en risiko for at du bærer en infeksjon, og det er avgjørende å sikre at testresultatet er korrekt.


Falskt negativt resultat i en hjemmetest

Et falskt negativt resultat kan virke som en lettelse hvis du ikke mistenker at det er feil. Men hvis du har symptomer og får en negativ testbeskjed, kan det virke merkelig. Her er det viktig å forstå at du kanskje tar feil test.

Forskjellige sykdommer kan ha lignende symptomer. Det kan være nyttig for legen din at du allerede har utelukket en bestemt sykdom med hjemmetesten. Forstå imidlertid samtidig at hvis du ikke har testet riktig, er det risiko for at testresultatet ikke er korrekt.

Et av de største problemene med falske negative testresultater er at de kan føre til at du uforvarende sprer infeksjonen videre. Dessuten får du ikke den behandlingen du kanskje trenger, selv om du ikke har symptomer.

Det er sykdommer som f.eks. HIV som krever tidlig diagnose for å unngå utvikling av alvorligere tilstander. Dette er viktig å huske på. Hvis du er gravid og mistenker en seksuelt overførbar sykdom, er det også viktig å vite at en uoppdaget infeksjon kan overføres til babyen din og føre til for tidlig fødsel samt lav fødselsvekt.

Dette er veldig viktige hensyn å ta, så hvis du utfører en hjemmetest, må du være oppmerksom på risikoen for falske testresultater. Ingen test er 100% pålitelig, men våre tester kommer ganske nær. Bare sørg for å teste på riktig tidspunkt og på riktig måte, og konsulter alltid en lege hvis du har symptomer eller er usikker på hva du skal gjøre når du bærer en infeksjon uten symptomer.