• Hurtig levering
  • Bredt udvalg
  • Frakt 29 kr

Hvordan vet du om du er i overgangsalderen?

Publisert 2024-03-24 03:54 av Nordictest
Hvordan vet du om du er i overgangsalderen?

Når de reproduktive årene er over, gjennomgår kvinner det vi kaller for overgangsalderen. Dette er en biologisk prosess som kan begynne rundt 40-årsalderen og vare i flere år. Selve definisjonen av å være i overgangsalderen er å ha vært uten menstruasjon i 12 måneder.

Men som mange er vel klar over, kan symptomer på overgangsalderen komme mye tidligere enn når menstruasjonen har uteblitt i 12 måneder på rad. Blant våre kvinnelige tester, som du kan ta hjemme, finner vi overgangsalderstesten, som kan være en god måte å bekrefte de mistankene du allerede har.

I tillegg kan du lese videre i denne artikkelen hvor vi skal se nærmere på hvordan du kan vite om symptomene du opplever kan bety at du er i overgangsalderen.

Noen tydelige symptomer på overgangsalderen

La oss starte med symptomene og tegnene som er åpenbare ledetråder når du forsøker å finne ut om du er i overgangsalderen. Det er noen svært vanlige reaksjoner på den biologiske forandringen som skjer når en kvinne forlater sine reproduktive år.

Tydelige tegn inkluderer:

Uregelmessig menstruasjon

Dette er noe som de som følger nøye med på menstruasjonen straks legger merke til. Plutselig uteblir menstruasjonen en måned for så å komme tilbake. Kanskje er det et lengre hull mellom uken der du blør og uken der du ikke gjør det, enn tidligere. Vær også oppmerksom på endringer som at du blør mer eller mindre.

Hvis du ikke er helt sikker på dette, kan det være på tide å skaffe en app for å begynne å holde bedre styr på syklusen din. Dette kan være til stor hjelp videre når du kanskje konstaterer at du er i overgangsalderen og vil se hvordan du kan støtte kroppen i løpet av måneden med riktige tiltak, for eksempel å øke hormoner som østrogen og progesteron.

Hvis du bruker noen form for hormonell behandling for å unngå graviditet, må du imidlertid innse at dette også kan påvirke deg. Rådfør deg med legen din for å se om du kanskje bør bytte metode.

Heteblink

Heteblink betyr at du plutselig føler deg veldig varm og begynner å svette, eller omvendt. Spesielt svetteblink er svært vanlige i overgangsalderen. Selv om temperaturen er normal, opplever du det som om det var en varm sommerdag uten vind.

Du kan svette så mye om natten at du må bruke laken i sengen. Dette er normalt og et ganske sikkert tegn på at du er i overgangsalderen. Heteblink om natten kan også gjøre det vanskelig for deg å sove.


Det skal imidlertid nevnes at man selvfølgelig kan svette av andre årsaker. Det er viktig at du ikke stiller din egen Google-diagnose. Rådfør deg alltid med legen din for å finne ut om det er grunn til å mistenke andre helseproblemer før du konkluderer med at du svetter og fryser fordi du nå er i overgangsalderen.

Atrofi av skjedeslimhinnen

Det er også vanlig at kvinner opplever atrofi av skjedeslimhinnen i overgangsalderen. Dette betyr i praksis at den naturlige fuktigheten i skjeden avtar. Følelsen av dette kan være veldig ubehagelig. I tillegg til kløe kan det også være vanskelig med et normalt sexliv. Du tenker kanskje ikke over det, men når du innser at du unngår å være sammen med partneren din fordi det ikke føles bra, kan det være klokt å være oppmerksom på dette symptomet.

Det er selvfølgelig ting som kan gjøres med atrofi av skjedeslimhinnen, men prøv å se på det overordnede bildet av hva som skjer. Hvis du gjør innsats for å pleie hormonene dine, kan du jo føle deg bedre helt naturlig.

Søvnproblemer

For deg som aldri har hatt søvnproblemer, kan søvnløse netter komme som en overraskelse. Søvnforstyrrelser er svært vanlige under overgangsalderen. Ikke bare fordi du kanskje svetter om natten. Det kan også være vanskelig å sovne og å sovne igjen når du våkner.

Humørsvingninger

Hvis du ofte hører at du har et merkelig humør, og ikke har hørt det før, kanskje er det noe du bør tenke litt over. Faktum er at hormonelle svingninger under overgangsalderen kan føre til humørsvingninger, og de kan være kraftige. Du kan gå fra å være glad til å føle ekstrem angst eller irritasjon.

Nedsatt libido

Det er forståelig at du har mindre lyst når du er tørr der nede. Her handler det imidlertid mer om den følelsen du har på en naturlig måte. Når du ikke lenger lengter etter å være sammen med partneren din, kan det henge sammen med hormonelle endringer i overgangsalderen.

Fysiske endringer

Din kropp kan også endre seg på en måte som overrasker deg. Det er flere fysiske endringer som kan være forbundet med overgangsalderen, for eksempel:

  • Vektøkning
  • Endring i fettfordeling
  • Tynnere hår
  • Tørr hud
  • Nedsatt fylde i brystene

Hvordan får du diagnosen overgangsalderen?

De symptomene vi har beskrevet her kan altså være tegn på at du har gått inn i overgangsalderen. Med en test kan du få dette bekreftet. Men du bør ikke selv stille diagnose med hjemmetester og symptomer. Det er viktig at du får hjelp fra en lege som forstår symptomene og som kan utelukke at det ikke dreier seg om noe annet.

Det skal imidlertid nevnes at overgangsalderstester ikke alltid er nødvendige for å stille en diagnose. En profesjonell gynekolog bør kunne gi deg diagnosen basert på alderen din og symptomene du har.


Hvordan kan du håndtere overgangsalderens gener?

En stor fordel ved å teste og bekrefte at det dreier seg om overgangsalderen, er at du kan begynne å gjøre de riktige tingene for å håndtere plagene du opplever. Bare det å være oppmerksom på hvor i syklusen din du befinner deg, og hvilket hormon som dominerer, er ikke så dumt.

Så ta symptomene dine på alvor og gjør en innsats for å få bedre balanse. Noen eksempler på hva som kan hjelpe, er:

Endringer i livsstil – Du kan begynne å trene, spise bedre, slutte å røyke, redusere inntaket av koffein og mer. Fasteperioder i samsvar med syklusen din kan også være til stor hjelp.

Hormonbehandling – Dette kan fungere for noen symptomer på overgangsalderen, for eksempel skjedeslimhinneatrofi.

Alternative terapier – Du kan også se nærmere på hvordan du kan få lindring med terapier som akupunktur, meditasjon eller kosttilskudd.