Kan klamydiatest på festivaler fremme helsen?
Publisert 2024-06-24 21:18 av NordictestIdeen om å tilby tester for kjønnssykdommer på musikkfestivaler er ikke ny. Musikkfestivaler rundt om i verden har gjort dette i over et tiår. Tanken er selvfølgelig at denne typen arrangementer tiltrekker seg mange unge som er seksuelt aktive og i risikosonen for smitte. Men kan klamydiatest på festivaler fremme helsen og endre festivaldeltakernes atferd?
Det som er så vanskelig med klamydia, er at det er en infeksjon som ikke alltid oppdages fordi det er en asymptomatisk infeksjonssykdom. Hvis flere hadde blitt bevisste på at de bærer på smitten, kunne det kanskje føre til tilbakeholdenhet og redusert spredning.
Spesielt hvis tester på festivaler og andre arrangementer går hånd i hånd med informasjon om klamydias langsiktige konsekvenser som infertilitet og økt risiko for HIV. Gratis og billige klamydiatester har forekommet på festivaler rundt om i verden som et initiativ fra helseorganisasjoner. Men hvordan har det gått?
En studie i Melbourne, Australia, viste at det ikke ble en så god respons da man tilbød gratis klamydiatest på en festival. Der skyldtes det at få festivaldeltakere leverte inn testene for analyse.
Det kan jo tenkes at ungdommer som ikke har noen symptomer heller ikke ser noen grunn til å teste for en sykdom uten symptomer. Her kan det kreves mer informasjon, så kanskje kunne festivalene jobbe mer med den biten for å gjøre en forskjell og være en kraft for redusert spredning.
På britiske Glastonbury-festivalen delte man ut gratis klamydiatester i 2009, og trenden har siden fortsatt på engelske festivaler. At man fortsetter med dette, sier jo også noe om at det ser ut til å ha en viss effekt.
Det er et behov for ikke-tradisjonelle tester
Selv om vi kan se at klamydiatester på festivaler i praksis ikke ser ut til å være så etterspurte, kan det fortsatt sies at det er et behov for ikke-tradisjonelle tester. Mange vegrer seg for å gå til en legekontor for å få en test for kjønnssykdommer.
Det er ingen tvil om at musikkfestivaler og lignende arrangementer tiltrekker seg den demografien som også ligger i risikosonen for å få klamydia. Dette er en unik mulighet til å nå individer som kanskje ellers ikke ville ha testet seg. Men da gjelder det selvfølgelig å markedsføre testene på en måte som gjør at folk faktisk tar sjansen på å sjekke om de bærer smitten eller ikke.
Fordeler med klamydiatester på festivaler:
1. Økt bevissthet
Selv om folk velger å ikke teste seg, blir de bevisste på seksuelt overførbare sykdommer. Festivalen kan tilby en pedagogisk plattform som er lett og underholdende. Emnet kommer opp, og det får ungdommer som kanskje ellers ville ha oppført seg uansvarlig, til å tenke seg om. Spørsmålet om risikoen for klamydia tas opp og forblir i bakhodet.
2. Tidlig oppdagelse og behandling
De som faktisk tar testen, kan ha fordelen av å få vite at de er smittet og dermed få hjelp med behandling så snart som mulig. Dette er noe som kan redusere risikoen for alvorlige helseimplikasjoner og som dessuten kan redusere risikoen for overføring av infeksjonen til andre.
Nå til dags finnes det tester som er klare på under 20 minutter. Det betyr at den som er på festival og som får et positivt svar, kan unngå å spre smitten videre til andre og begynne å ta skritt mot å behandle infeksjonen på riktig måte.
3. Stigmatisering avtar
Når man kan ta klamydiatester i miljøer som ikke føles så kliniske, kan det bidra til å redusere stigmatiseringen. Flere venner seg til tanken om å teste for kjønnssykdommer. De som ikke benytter anledningen på festivalen, velger kanskje å teste seg på egen hånd med en anonym test online ved en senere anledning. Testprosessen normaliseres, noe som selvfølgelig er et skritt i riktig retning for folkehelsen.
4. Datainnsamling
Hvis tester faktisk tas, kan dette også være noe som gjør det enklere å samle inn informasjon om smittespredning. Det er mulig å lære mer om forekomsten av klamydia innen ulike grupper på denne måten. Dette kan være en fordel for fremtidig helsepolitikk og de tiltakene man velger å satse på.
Ulemper med klamydiatester på festivaler:
1. Ingen privatliv
På en festival kan alle se hvem som mottar en test. Dette kan få mange til å helt unngå stedet der testene deles ut.
2. Vanskelig å sikre oppfølgingspleie
Avhengig av hvem som deler ut testen, er det ikke alltid lett å hjelpe til med oppfølgingspleie for den som tester positivt. Det kreves et godt system for å sikre at deltakerne får behandling samt støtte.
3. Ressurser til tester
Å jobbe med klamydiatester på festivaler krever ressurser. Det må finnes utdannet personale samt personer som samler inn og håndterer testsett. Spørsmålet er selvfølgelig hvem som skal ta denne kostnaden og om det overhodet blir mulig å tilby deltakerne gratis klamydiatester på denne måten.
4. Informert samtykke
Under en festival er det vanlig med alkohol samt andre rusmidler. På grunn av dette kan det være vanskelig å sikre at individer er i en tilstand hvor de kan gi informert samtykke til en helsetest på en festival.