Vil herpes forsvinne med den nye herpesvaksinen?
Publisert 2024-03-08 15:04 av NordictestDet raske svaret på dette spørsmålet er selvfølgelig at vi ikke kan forvente at en vaksine helt utrydder en infeksjon. Hvis vi ser på andre infeksjoner som behandles med vaksiner, er det fortsatt en risiko, og vi hører fortsatt om nye utbrudd som oppstår rundt om i verden. Hvis ikke ville vi ikke fortsatt gi barn de samme vaksinene som deres foreldre fikk.
Det er nå gått noen år siden diskusjonene om en ny herpesvaksine begynte, men bølgen av optimisme som ble utløst den gang, fortsetter i samfunnet vårt. Det er stor optimisme blant helsepersonell så vel som blant pasienter om at denne vaksinen kan utgjøre en forskjell.
Det er interessant å merke seg at det fortsatt ikke finnes noen kur mot herpes, til tross for at så mange blir berørt av det hvert år. Du kan enkelt teste deg selv for herpes med en hjemmetest og bekrefte infeksjonen, men deretter må du innse at det ikke finnes noen medisin. I stedet handler det om å håndtere symptomene riktig og redusere risikoen for å spre den til andre.
Når en vaksine mot herpes er på vei, oppstår spørsmålet: Vil herpes forsvinne når vi begynner å vaksinere de som ikke har blitt smittet?
Hva er den nye herpesvaksinen?
For det første må vi forstå hva denne nye herpesvaksinen er. Vaksinen er fortsatt under utvikling, men den kan representere et betydelig gjennombrudd i forebyggingen av smittsomme sykdommer. Således kan det innebære en vaksine ikke bare mot herpes, men mot flere kjønnssykdommer.
I motsetning til nåværende behandlinger for herpes, som fokuserer på symptomer og reduksjon av utbruddshyppigheten, sikter vaksinen mot å gi immunitet. De som blir vaksinert, bør derfor ikke bli smittet med sykdommen og kan dermed ikke spre den.
Hvis dette skulle virke, kunne det bety at herpes som sykdom forsvinner når folk blir immune. Men dette er noe som kanskje vil ta veldig lang tid. Delvis fordi det slett ikke er sikkert at vaksinen virkelig kan gi denne immuniteten, og delvis fordi man ikke kan vaksinere en hel befolkning på en uke.
Tidlige kliniske forsøk viser lovende resultater
Det er gjennomført en del forsøk med den nye herpesvaksinen, og de har vist lovende resultater. I forsøkene har det blitt observert at vaksinen stimulerer deltakernes immunforsvar. Men dette betyr ikke at den kan stoppe overføringen av herpes.
Tidlige tester har heller ikke vist hvor lenge vaksinen virker. Dette er enda et nøkkelpunkt som vi må få svar på for å avgjøre om vaksinen kan utrydde herpes globalt. I tillegg kreves det flere tester for å se hvordan personer som allerede er smittet med herpes, reagerer på vaksinen.
Selv om folk kanskje ikke kan bli kvitt infeksjonen, er det håp om at vaksinering kan redusere smittespredningen. Litt på samme måte som tenkningen omkring COVID-vaksiner, som ble gitt til de som hadde hatt sykdommen så vel som de som ikke hadde hatt den.
Potensielle virkninger av herpesvaksinasjon
Det kunne meget vel være at en fungerende herpesvaksine endrer hvordan vi jobber med behandlinger og forebyggende tiltak. Den viktigste effekten ville være å redusere forekomsten av nye herpesinfeksjoner. Her kan vi virkelig snakke om noe som ville være et stort skritt fremover for folkehelsen, med tanke på hvor mange mennesker som blir berørt.
Ved å sikre at de som er i risikosonen for å bli smittet, blir immune, kunne herpesvaksinen til slutt redusere forekomsten av herpes på en drastisk måte. Men som nevnt er dette noe som vil ta tid.
Interessante sosiale konsekvenser
En annen viktig ting å vurdere er hvordan vaksinering kan bidra til å redusere det sosiale stigmaet rundt herpes. Når folk blir immune, vil de se infeksjonen annerledes. Redusert stigma kunne gjøre det lettere for de som har blitt smittet å leve med herpes. Byrden forbundet med diagnosen kunne bli lettere å bære. Dette er også noe som kunne ha positive effekter på den generelle folkehelsen.
Utfordringer å vurdere
Så vi kan si at ting ser lyst ut, og det er store forhåpninger om at en fungerende herpesvaksine kan lanseres i de kommende årene. Men det er fortsatt mange utfordringer. For det første må vi forstå at utvikling og godkjenning tar tid. Det er bare i tilfelle av en pandemi at denne prosessen akselereres.
Når vaksinen først er lansert, må den distribueres på en passende måte med en intelligent folkehelsesstrategi. Dette vil kreve mye ressurser fra samfunnet. I tillegg vil det ta tid før vi fullt ut kan forstå hvordan forskjellige demografiske grupper reagerer på en ny vaksine.
Munnherpes og kjønnsherpes er to forskjellige varianter, og spørsmålet om en vaksine vil fungere mot begge, må også få et svar.
Vil herpes forsvinne?
Svaret på dette spørsmålet er ikke enkelt. Selv om vi kan se muligheten for å redusere nye infeksjoner med en vaksine, er det kanskje ikke mulig å utrydde infeksjonen helt. Vi vet allerede nå at herpesvirus er dyktig til å forbli latent i kroppen og deretter aktiveres igjen. Derfor kan det være vanskelig å utrydde det helt.
Global innsats kreves også, der forskjellige land samarbeider om å skape immunitet effektivt. Men som nevnt ser tingene lyst ut, og utviklingen av den nye herpesvaksinen er vel verdt å følge med på.
Inntil en fungerende vaksine er tilgjengelig, bør vi likevel fortsette med ansvarlige handlinger, der vi tester, behandler og forebygger spredning på samme måte som i dag. I tillegg kan vi fortsette med å informere flere om hvordan dette viruset sprer seg og smitter.