Må jeg isolere meg hvis jeg får en positiv test?
Publisert 2023-12-18 00:31 av NordictestEt positivt testresultat kan veldig godt kreve at du isolerer deg, men først må du søke medisinsk hjelp for å bekrefte om det er en meldepliktig sykdom og om du ikke bør være rundt andre mennesker. La oss avklare hvilke sykdommer som betraktes som meldepliktige, slik at du vet når du skal kontakte helsevesenet for å finne ut hvordan du skal håndtere testresultatet ditt.
Noen vanlige smittsomme sykdommer inkluderer:
- Klamydia
- Salmonella
- Gonoré
- Syfilis
- HIV
- Hepatitt (A, B og C)
- Tuberkulose
Hvis du mistenker noen av disse sykdommene, krever svensk lov at du blir testet, med mindre en lege vurderer at symptomene dine ikke indikerer den meldepliktige sykdommen.
Så det er ikke slik at du er forpliktet til å teste for sykdommen bare fordi du tror du har symptomer på salmonella. Men hvis du har en telefonkonsultasjon med en lege og blir rådet til å ta en klamydiatest eller en test for gonoré, må du gjøre det.
Skal du isolere deg eller ikke?
Om du skal isolere deg etter en positiv test avhenger av hvordan du mottar instruksjoner fra en infeksjonslege. Når du får et positivt resultat fra en hjemmetest, bør du kontakte helsevesenet.
Hvis det gjelder en meldepliktig sykdom, kan du bli tvunget til isolasjon hvis du nekter behandling eller ikke følger instruksjonene gitt av infeksjonslegen. Faktisk kan ignorering av isolasjon eller andre viktige instruksjoner ment for å stoppe spredningen av sykdommen få juridiske konsekvenser.
Hvis en person tester positivt for HIV eller syfilis og deretter smitter noen andre med denne kunnskapen, kan det føre til anklager og dommer for overfall.
I løpet av COVID-19-pandemien ble alle kjent med konseptet isolasjon
I løpet av COVID-19-pandemien som herjet verden i 2020, ble isolasjon et velkjent begrep. Tidligere handlet isolasjon etter en positiv test primært om meldepliktige sykdommer og enkeltpersoner som ikke tok tiltak for å hindre spredning av smitte. Imidlertid førte pandemien til nye retningslinjer for symptomer som også karakteriserer sykdommer som halsbetennelse, som ikke er meldepliktige.
Siden den gang, hvis du begynner å oppleve vondt i halsen og forkjølelsessymptomer, kan du bli mistenkt for å bære coronavirus og bør derfor holde deg hjemme for å unngå å smitte andre.
I januar 2022 ble det gjort endringer angående positive COVID-19-tester. Siden da gjelder fem dagers hjemmeisolering fra den dagen personen som testet positivt utviklet symptomer. Unntaket fra denne regelen gjelder for personer som har fått tre COVID-19-vaksinasjoner og de som har hatt COVID-19 i løpet av de siste tre månedene.
Mennesker i nøkkelroller for samfunnskritiske funksjoner trenger ikke å isolere seg så lenge risikoreduserende tiltak implementeres.
Dette er viktig informasjon for de som mistenker sykdommer som ligner COVID-19. Hvis du får en negativ test for halsbetennelse, kan det være nødvendig å teste for COVID-19, spesielt hvis du ikke har fått tre vaksinasjoner eller ikke har hatt sykdommen de siste tre månedene.
Hjemmetester ble rost under pandemien
En positiv utvikling under pandemien, når det gjelder alle former for smitterisiko og innsats for å begrense dem gjennom isolasjon og riktig behandling, er den økte oppmerksomheten som er blitt gitt hjemmetester, takket være COVID-19-pandemien.
Under epidemien innså myndighetene at hjemmetester var en effektiv måte å handle raskt på og unngå kontakt gjennom isolasjon. Hjemmetester fungerer som en bremse på spredning av smitte og kan også redusere belastningen på helsetjenesten. Det samme kan sies for tester for meldepliktige sykdommer som du kan ta hjemme.
Isolasjon eller ikke?
Nå trenger du ikke å bekymre deg for å begå en forbrytelse hvis du mistenker smitte og ennå ikke har testet deg. En hjemmetest er enkel å skaffe, og så snart du vet om du har pådratt deg en meldepliktig sykdom eller ikke, kan du konsultere en infeksjonsmedisinsk lege over telefonen eller til og med via online chat.
Dette er tilstrekkelig for å fastslå nødvendige tiltak. I de fleste tilfeller vil isolasjon ikke være nødvendig. For de fleste meldepliktige sykdommer finnes det behandlingsprotokoller og god forståelse av når det er risiko for smittespredning og når det ikke er det.
Derudover er du sandsynligvis interesseret i at vide, hvornår du skal undgå tæt kontakt med dine kære for at forhindre smittespredning. Så tvungen isolation er usandsynlig, da du sandsynligvis vil gøre, hvad der er nødvendigt for at holde dig selv sund og undgå at gøre andre syge!