• Hurtig levering
  • Bredt udvalg
  • Frakt 29 kr

Å stille diagnose med hjemmetester: Er det mulig?

Publisert 2023-11-21 05:22 av Nordictest
Å stille diagnose med hjemmetester: Er det mulig?

Med diagnose menes det å vurdere symptomer og vurdere helsetilstanden for deretter å foreslå en behandlingsplan. Hjemmetester kan absolutt brukes for å stille en diagnose, og det kan være en viktig del av reisen din mot bedre helse.

Men det er noen begreper som må avklares før du stoler fullt og helt på hjemmetesterne dine for å ta vare på helsen din. Det er ikke slik at testen vil stille spørsmål som er svært relevante i forbindelse med en test for syfilis, herpes, så vel som halsbetennelse og andre sykdommer.

Hvem kan stille en diagnose?

Generelt er det leger eller tannleger som stiller diagnoser. Dette er en utrolig viktig prosess for at du som pasient skal få riktig behandling for symptomene du lider av.


For å stille en diagnose bruker leger og annet helsepersonell ofte tester. Dette bidrar til å bekrefte om det er en bestemt bakterie eller virus som mistenkes. Testene har også betydning for fremtidige pasienter, da de kan brukes til statistikk og opprettelse av diagnosekoder som forenkler kommende konsultasjoner og valg av behandling.

Stille diagnose med en hjemmetest

Når du tar en hjemmetest, kan du fastslå om du har en bestemt infeksjon i kroppen din. Disse testene kan oppdage markører som antyder at du har en bestemt sykdom, og de kan utføres med blod, spytt eller urin.

Så i praksis kan du faktisk få en diagnose på denne måten. Hvis du legger merke til symptomer som tyder på en kjønnssykdom, og en hjemmetest viser positivt resultat, har du allerede din diagnose. Men det er noen ting du bør tenke på før du bestemmer deg for å diagnostisere deg selv på denne måten.

Hvilken type sykdom tester du for?

Det er sykdommer som kan testes på en svært pålitelig måte hjemme. Hvis du for eksempel har diabetes, må du utføre dine egne blodsukkertester hjemme for å overvåke helsen din regelmessig.


For urinveisinfeksjoner, seksuelt overførbare sykdommer og graviditet er det også enkelt å få pålitelige tester. Disse testene vil tydelig vise om du har markøren for infeksjonen eller graviditet.

Samtidig er det sykdommer som kan ha lignende markører og symptomer. Dette er viktig å huske på. Hvis du er usikker på om du virkelig har den sykdommen du tester for, er det klokt å konsultere en lege som har erfaring og kunnskap til å stille en nøyaktig diagnose.

Hvor pålitelige er hjemmetestene?

En hjemmetest kan være pålitelig, men hvor nøye er den egentlig? Det avhenger av den spesifikke testen du bruker, og om du følger instruksjonene korrekt. Det handler ikke bare om hvorvidt testen er sensitiv nok til å oppdage markører i kroppen din.

Du må også vurdere:

  • Test riktig i samsvar med instruksjonene. Hvis noe er uklart, bør du avklare det først i stedet for å ta sjanser.
  • Test på riktig tidspunkt. Hvis du tester for tidlig for en bestemt infeksjon, kan det hende du har den uten at testen oppdager det.
  • Ikke vent for lenge på resultatet. En rask test bør ikke brukes på en måte som innebærer at resultatet leses lenge etter at det faktisk viser seg. Dette kan også føre til et feilaktig resultat!

Selv de beste hjemmetestene kan noen ganger gi feil resultater. Det er mange grunner til dette. Hvis du har symptomer og likevel får en negativ test, kan det selvfølgelig skyldes en annen sykdom. Men vær klar over at testen kanskje ikke oppdaget den infeksjonen du mistenker.

Hjemmetesten er en bekreftelse, ikke en diagnose

Det er viktig å forstå at en hjemmetest kan fungere som en viktig bekreftelse, men den vil ikke gi deg en diagnose slik en lege eller annen helsepersonell kan. Uansett om du får en positiv eller negativ testresultat, er det viktig å følge opp med en konsultasjon.

Noen ganger kreves det mer avanserte tester for å stille en diagnose. Som nevnt kan symptomene ligne på en annen sykdom, og du må kanskje gjennomføre en test for å utelukke den. Dette er ikke noe du selv kan avgjøre uten medisinsk bakgrunn for å innse at det kanskje er noe annet.

Når sykdommer er asymptomatiske

Det finnes såkalte asymptomatiske sykdommer, noe som betyr at du bærer en infeksjon uten noen symptomer. Hjemmetester kan imidlertid overse disse sykdommene av to grunner:

  1. Det utføres ingen hjemmetest fordi det ikke er symptomer.
  2. Testen er ikke kalibrert for å oppdage den latente infeksjonen.

Tolkning av resultater

Derfor er det best å konsultere en lege eller annen helsepersonell for å få en nøyaktig diagnose. Imidlertid er det faktisk tester der du ikke trenger å gjøre det. Graviditetstester er et godt eksempel på dette.

Når du kommer til din første ultralydundersøkelse og nevner at mensen din er uteblitt, og du har tatt en hjemmetest for graviditet som viser positivt resultat, kreves det ingen ytterligere tester. Her ser vi at testen faktisk kan være tilstrekkelig for en egenstilt diagnose.


Diagnose og oppfølging av behandling

Diagnose er én ting, og behandling er en annen. Testen din vil ikke fortelle deg hva du skal gjøre for å føle deg bedre eller for å støtte en sunn graviditet. Dette er viktig å huske på. Når vi ser på hjemmetesten som en del av veien til riktig behandling, er det flott.

Når du får et positivt resultat, er det viktig å ta det neste skrittet for behandling. Her kan du ha mange mulige valg. Ikke alle sykdommer krever medisinsk behandling, og det finnes i dag mange alternative behandlingsmetoder. Dette kan være et alternativ for deg hvis du ikke er akutt syk, men for eksempel ønsker å styrke immunforsvaret ditt etter å ha fått antibiotika for halsbetennelse forårsaket av streptokokker.