• Hurtig levering
  • Bredt udvalg
  • Frakt 29 kr

Herpes hos barn - Symptomer og behandling

Publisert 2024-04-20 21:00 av Nordictest
Herpes hos barn - Symptomer og behandling

Vi tenker ofte på herpesinfeksjoner som noe som bare påvirker voksne. Men også barn kan få herpes, og som forelder kan det være klokt å være oppmerksom på dette. Ikke bare for å gjøre forebyggende tiltak. Med kunnskap om at barn kan ha herpes, blir det lettere å sette inn riktig behandling når det er nødvendig.

Er det herpes?

Selvfølgelig er det også mange andre helseproblemer som kan gi symptomer som ligner på herpesinfeksjon. Barn kan ha utslett rundt munnen så vel som på andre deler av kroppen som ikke er herpes, selv om det involverer blemmer og sår. En hurtigtest for herpes kan være en måte å fastslå hva det dreier seg om, eller for å utelukke herpesinfeksjon.

Grundig sett er det en virusinfeksjon forårsaket av herpes simplex-virus. Det er versjonen HSV-1 som forårsaker forkjølelsessår, noe som er mest vanlig når det gjelder herpes hos barn.

Symptomer kan inkludere:

  • Blemmer – Små vesikler fylt med væske rundt og i munnen kan være herpes. Det kan være en eller flere. Dette kan gå ubemerket hen hvis barnet ikke klager over smerte i munnen. Men hvis du legger merke til at barnet ikke spiser som vanlig, kan det være verdt å undersøke for å se om det er blemmer.
  • Kløe og prikking – Før det oppstår blemmer, kan man oppleve kløe eller prikking rundt leppene eller der utbruddet er på vei.
  • Sår – Når blemmene sprekker, blir de til sår som begynner å gro. Hvis barnet piller på sårene, kan det forstyrre tilhelingsprosessen og faktisk også føre til arrdannelse rundt leppene.
  • Smerte – Det kan være ømhet eller smerte i området rundt blemmer og sår. Spesielt når barnet spiser, drikker eller snakker.
  • Hovne lepper – Leppene kan hovne opp på grunn av sår som blir betente. Dette bør du være oppmerksom på og søke legehjelp for riktig behandling av betennelsen.
  • Feber – Barn med herpes kan også få feber, spesielt ved det første utbruddet.
  • Hodepine og muskelsmerter – Dette er mindre vanlig, men kan forekomme ved det første utbruddet av herpes.
  • Hovne lymfeknuter – Lymfeknuter rundt halsen og kjeven kan hovne som følge av infeksjonen.
  • irritasjon – Små barn kan bli irriterte og gråte mer på grunn av ubehaget de opplever fra blemmer og sår.

Det er viktig å vite at forkjølelsessår ikke alltid er herpes. Unngå å stille diagnosen selv og oppsøk en barnelege som kan fastslå om det er herpes eller ikke før du starter noen form for behandling.

Hvordan behandles herpes hos barn?

Det finnes ingen kur mot herpes, noe som kan være litt tøft. Barnet vil altså måtte leve med det resten av livet. I tillegg viser forskning at en herpesinfeksjon dobler risikoen for demens. Derfor er forebyggende tiltak utrolig viktige.


Men hvis barnet ditt har fått herpes, trenger du ikke å bekymre deg. Tross alt har mange levd lange og friske liv til tross for herpes.

Noen mulige behandlinger inkluderer:

Antivirale legemidler – Disse kan forskrives for å redusere virusets aktivitet og fremskynde sårheling. Det er imidlertid viktig å starte behandling med denne typen medisin så snart som mulig for å oppnå effekt.

  • Smertelindring – Hvis blemmer og sår gjør vondt, kan du bruke reseptfrie smertestillende medisiner. Disse kan også være til hjelp hvis barnet får feber som følge av herpesinfeksjonen.
  • Krem og salve – Du kan også lindre ubehaget fra blemmer og sår med krem og salve. Det finnes varianter med bedøvelsesmidler som hindrer barnet i å klø og ripe, noe som fremskynder sårhelingen.
  • God hygiene – Det er selvfølgelig viktig å holde det infiserte området rent og tørt for bedre heling. Dette kan også motvirke spredning. Tenk over dette når du selv berører såret, og sørg for at barnet har sin egen håndkle og ikke deler glass eller bestikk med andre.
  • Drikke og sunn kost – Det er også en fordel hvis barnet spiser og drikker på en god måte. Unngå dehydrering og gi barnet sunn mat som kan støtte kroppens egne mekanismer for å håndtere infeksjonen. Dette blir spesielt viktig å tenke på hvis det er vanskelig å spise og drikke med blemmer og sår som gjør vondt.

Forebygging av herpes hos barn

Det beste er som sagt å forebygge, og her er det mange ting å tenke på. Mye kan du lære barnet, slik at han eller hun oppfører seg på en sikrere måte i barnehagen og på skolen. Det første steget er å legge grunnlaget for gode vaner når det gjelder håndhygiene.
I tillegg kan du lære barnet ditt å ikke dele mat og drikke med andre. Det samme gjelder sugerør og flasker. Hvis du ikke slurver med dette mellom søsken hjemme, blir det en selvfølge for barnet.

Kanskje kan du snakke med lærere og andre foreldre om å samarbeide for å redusere risikoen for spredning av infeksjoner. Et informasjonsmøte om helse kan være en veldig fin initiativ som kan ha gode konsekvenser i løpet av skoleåret.


Unngå direkte kontakt med sår og blemmer

Det er også viktig å unngå direkte kontakt med blemmer og sår. Som forelder kan du glemme dette og kanskje berøre et barns sår for deretter å berøre et annet barn. Som forelder må du også være nøye med håndhygiene, og når du er det, vil barna følge etter, så det er en god investering i familiens helse.

Se helheten og jobb med familiens helse

Noe som ofte blir glemt når vi snakker om herpes hos barn og voksne, er at det faktisk er mye vi kan gjøre for å hjelpe kroppen til å lege seg selv. Når vi har et sterkt immunforsvar, reduseres risikoen for infeksjoner.

Lær derfor mer om hvordan du kan styrke ditt barns og ditt eget immunforsvar. Ikke bare i forkjølelsessesongen. Herpes er aktuelt året rundt, så jobb med god ernæring, glede og fysisk aktivitet som legger grunnlaget for en sterk kropp som ikke er like sårbar for infeksjoner som herpes.