• Hurtig levering
  • Bredt udvalg
  • Frakt 29 kr

Frykt for nålestikk – Hvordan gjør du helsesjekkene enklere?

Publisert 2024-02-13 20:15 av Nordictest
Frykt for nålestikk – Hvordan gjør du helsesjekkene enklere?

Det er slett ikke uvanlig å være redd for nåler, og noen opplever slik panikk at de unngår å gjennomføre helsesjekk. Hvordan kommer du forbi frykten for nålestikk når du faktisk trenger å teste deg selv for å avgjøre om du har en sykdom eller lider av mangel på vitaminer og mineraler?

Med frykten for nålestikk kan rutinemessige undersøkelser bli utrolig smertefulle, og det er også hjemmetester som krever stikk. Frykten kan føre til at du hopper over helsekontroller som kan være så viktige for deg. La oss se på de alternative og strategiene du kan benytte for å håndtere frykten og for å få enklere prøvetaking uten mye stress.

Vurder muligheten for hjemmetester

I dag er det mulig å teste seg selv for mange forskjellige sykdommer og mangler hjemme. Det er ikke bare behagelig å kunne teste deg selv for kjønnssykdommer hjemme på grunn av privatlivet. For de som opplever stress fra miljøet på en klinikk, kan hjemmetest være en fantastisk løsning.

I dag kan du teste alt fra kolesterol til blodsukkernivåer med enkle sett. Når du trenger å ta en blodprøve med en hjemmetest, dreier det seg som regel om veldig lite blod. Kanskje bare noen få dråper, om noen i det hele tatt.

Med en enkel fingerstikk får du den mengden som trengs. Dette kan ikke sammenlignes med en blodprøve som tas i et rør. Dermed kan vi se at hjemmetesten kan være et alternativ som slett ikke føles så skremmende som tradisjonelle blodprøver.

Du får dobbelt fordel av komforten i hjemmet ditt og muligheten til å kunne teste på en anonym måte. Du får ro og kan ofte få resultatet direkte til deg. Når du skal sende prøver til analyse på laboratoriet, er det også rolig og trygt uten behov for å diskutere hvilken sykdom du tester for med flere forskjellige personer på en helseklinikk.

Hurtigtest for hjemmebruk uten nålestikk

Tester uten nålestikk

Før vi går inn på noen strategier for de som har nålefobi, bør vi fremheve at det også er mange tester som ikke krever blod og nålestikk. Det kan hende at det du trenger å teste for, er mulig å teste uten en nål.

Eksempler på helsesjekker som ikke krever nålestikk:

Test Beskrivelse Vanlige bruksområder
Spyttprøve Bruker en liten mengde spytt for å oppdage forskjellige tilstander eller infeksjoner.
Hormonnivåer, genetiske tester, stofftesting.
Urinprøve
Analyserer urin for å oppdage sykdommer, tilstander eller bruk av stoffer.
Graviditetstest, stofftesting, nyre- og urinveisinfeksjoner.
Pusteprøve
Måler komponenter i utåndingsluften.
H. pylori-infeksjon (forårsaker magesår), alkoholnivåer.
Pinneprøve Bruker en bomullspinne for å samle prøver fra halsen, nesen eller andre kroppsdeler.
Halsbetennelse, influensa, COVID-19, visse kjønnssykdommer.
Avføringsprøve Analyser av avføringsprøver for å identifisere problemer relatert til fordøyelsessystemet som blod i avføringen.
Tarmhelsekontroller, blod i avføringen, parasitter.
Hudskrap
Innebærer å ta en liten prøve av hudceller for analyse.
Soppinfeksjoner, hudsykdommer.
Tårevæskeanalyse
Bruker en liten mengde tårevæske for å utføre tester, ofte med spesielle strimler.
Øyesykdommer, visse systemiske sykdommer.
Transdermale sensorer
Bærbare enheter som festes på huden for å overvåke helsestatusen.
Blodsukkernivåer hos diabetikere, hjertefrekvens.


Noen strategier for å håndtere frykt for nålestikk

Uansett om du innser at du må stikke for å få blod til en hjemmetest eller om du skal ta en tradisjonell blodprøve med nål på en klinikk, kan det være lurt med en strategi. Frykt for nåler kan håndteres med følgende strategier:

1. Informer personen som skal utføre blodprøven

La personen som skal ta blodprøven, få vite at du er redd for nåler. Dette er ikke uvanlig, og det er sykepleiere som er spesialisert på dette. De kan utføre blodprøven på en måte som får deg til å føle deg rolig.

Dette kan innebære å påføre en bedøvelseskrem på området slik at du ikke kjenner stikket så mye, samt arbeid med avslapning. Når blodprøven utføres trinnvis på en måte som føles rolig for deg, klarer du det!

2. Arbeid med distraksjon

Hvis noen andre skal utføre en blodprøve på deg, har du frie hender til distraksjon. Dette er en metode som fungerer bra for mange. Du kan høre på musikk, spille spill på telefonen eller kanskje sitte og leke med en stressball. Gjør det som trengs for at du ikke skal fokusere på selve blodprøvetakingen.

Når du tester med nålestikk hjemme, kan det derimot bli lettere fordi du nettopp er veldig fokusert. Du kan få følelsen av at du er i kontroll, og da er det kanskje ikke i det hele tatt så ubehagelig. Dette avhenger selvfølgelig mye av hvorfor du synes blodprøven er ubehagelig. Frykt for nålestikk behandles normalt med kognitiv atferdsterapi, men i noen tilfeller kan det være så enkelt at du klarer det med distraksjoner eller ved å utføre stikket selv.


3. Lær pusteteknikker

En annen populær metode for de som lider av frykt for nålestikk, er dype åndedrag eller veiledet pusting. Dette kan du få hjelp til av helsepersonell som tar testen, eller på YouTube. Det er også mange pusteøvelser på Spotify som du kan ha klar til testen.

Ved hjelp av pusteøvelser kan du redusere angsten du føler samtidig som den fysiske spenningen slipper. Da blir det mye lettere å klare testen, selv om du ikke liker situasjonen.

4. Bruk bedøvelseskrem

Vi har nevnt dette, og det finnes faktisk flere forskjellige bedøvelseskremer som du kan bruke til å ta en blodprøve uten å kjenne stikket. Normalt sett er dette noe som en sykepleier eller lege kan påføre. Men i noen tilfeller kan du kanskje få en mindre mengde som du kan bruke hjemme før en test.

Du kan kjøpe reseptfrie bedøvelseskremer som Emla hvis du er bekymret for at nålestikk kan være smertefulle under en hjemmetest.

5. Eksponeringsterapi

Hvis du har en dypere frykt, kan terapi være den beste veien for deg. I tillegg til kognitiv atferdsterapi kan du gjennomgå det som kalles eksponeringsterapi. Dette er en form for terapi som gradvis eksponerer deg for det du er redd for. Dette skjer på en kontrollert måte, noe som hjelper med å redusere angsten og frykten din, kanskje til og med helt få den til å forsvinne.